Abdullah Utaybi

Abdullah Utaybi
Suudi Arabistanlı yazar. İslami akımlar araştırmacısı

Suriye: Yeni yönetim ve eski zorluklar

Azınlıklara yönelik vahşet, Esed rejiminin Suriye'de onlarca yıl süren, önce baba, sonra oğul üzerinden devam eden iktidarının en belirgin sloganıydı. İslam tarihi boyunca çoğunluk hiçbir zulme ve haksızlığa maruz kalmadı, çünkü çoğunluk iktidarın temeliydi ve azınlıkların herhangi bir tehdit…

Müslüman Kardeşler'e Türk tavsiyesi

2012 yılında, Mısır'da rejimin devrilmesinden ve Müslüman Kardeşler'in Mısır'da iktidara gelmesinden bir yıl sonra, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti. Her iki taraf da düşünce olarak benzer, ama pratikte farklı modellere bağlı olduklarından,…

Suudi Arabistan ve İran: Sormadan gelen haberler

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman'ın İran ziyareti gözlemciler açısından sürpriz oldu, ancak ne garip ne de olasılık dışıydı. Suudi Arabistan ve İran bölgenin iki önemli ülkesi olup, iki taraf arasında iki yıl önce Çin sponsorluğunda Pekin'de imzalanan bir anlaşma bulunuyor…

Gazzeliler savaşa karşı

Gazze'deki Filistin halkı devam eden acımasız İsrail saldırganlığına, diktatörlüğe, baskıya ve acımasız, mantıksız yönetime karşı ayağa kalkıyor. O, haklarını savunmak için uzun yıllar mücadele veren bir halk olarak biliniyor. İşgal, on yıllardır bu azmini kıramadı ve isteseler de istemeseler de bu…

Siyasi eksenlerin tasfiyesi

Dünyanın büyük güçleri, siyasi eksenler inşa etmelerini ve muadillerini ortadan kaldırmalarını, aynı zamanda bazı ülkeleri rahatsız etmek veya onlara sürekli şantaj yapabilmek için bazı ülkelere göz yumabilmelerini sağlayan çoklu güç unsurlarına sahiptirler. Geçmişte böyle olmuştur, günümüzde de…

Riyad yine dünyanın başkenti

Tarih bir tesadüf ve olayları beyhude bir birikim değildir. Aksine, anlam ve mantığı olan bir insani süreç, zamansal ve mekansal bir bağlamdır. Tecrübeler birikerek uzmanlığa dönüşür, uzmanlıklar birikerek bilgiye dönüşür. Tarihi iyi anlayan ve derslerini özümseyen kişi, yaşanan gerçeklikle daha…

Trump, Hamas ve Giora Eiland Projesi

Trump geri döndü ve onunla birlikte neredeyse tüm dosyalarda medyatik ve siyasi patırtılar yeniden ön plana çıktı. Amerikan liberal solunun onu öngörülemez bir ahmak olarak göstermeye yönelik tüm karşıt propagandasına rağmen, o, son derece hassas dini, kültürel ve sosyal konularda ABD ve dünya…

Ortadoğu: Yeni bir oluşum

Tarih bir tesadüf değildir, olayları da rastgele değildir, aksine galip bir kazananla mağlup bir kaybeden arasındadır. Bir yıldan biraz fazla bir süre içinde Ortadoğu'nun yüzü tamamen değişti, 2024'ten sonra olanlar, her düzeyde öncesinden farklı. Bazı bölgesel eksenler zayıfladı bazıları da…

Bölge kazanı ve bilgi piramidinin ters dönüşü

Bölge kazanı kaynıyor, büyük değişimler, krizler ve dönüşümler yaşanıyor. Her ne kadar birçok bilgi ve derinlemesine analiz, birden fazla faktör nedeniyle geçici olarak göz ardı edilebilecek bir takım gerçekleri doğruluyor olsa da, Suriye olayı hâlâ sıcak ve boyutları henüz açığa çıkmadı. Ancak…

Suudi Arabistan ve Suriye: Tarih ve gerçeklik

Entelektüel rasyonalizm ve politik gerçekçilik, yazarın yöntem ve fikirlerine karşılık hislerini ve duygularını kontrol etmesini gerektirir. Sevinçlerini ve üzüntülerini sadece yöntem ve düşünce yoluyla dikkatle ifade etmelidir. Ancak insan, tarihe göre kısa ömründe, aklın sınırlamalarından ve…